Plantacja Bertha której właścicielką jest pani Evelia Imbachi położona jest w wiosce Primavera (1650 m.n.p.m.) w regionie Huila. Ten region to jeden z największych i najbardziej cenionych regionów kawowych w Kolumbii. Panujący tam wilgotny i ciepły klimat jest doskonały dla upraw kawy. Zwłaszcza dla takiej odmiany jak Caturra, która będąc naturalną hybrydą red Bourbona jest odmianą karłowatą lubiącą gęstsze nasady i dającą wyższe od Bourbona plony. Dzięki popularnej na takich małych farmach metodzie obróbki „Zaranda” i późniejszemu suszeniu na słońcu, kawa trafi do nas ze swoimi niepowtarzalnymi właściwościami.
Colombia – La Bertha - kawa ziarnista
opakowanie 340g lub 1kg
Kawa speciality (single origin) – niezwykle zrównoważona kawa o słodkim miodowym profilu z nutami czarnego winogrona i czerwonych jabłek. Doskonała kawa pod espresso jak i kawy „mleczne”. Podczas specjalnej oceny otrzymała od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. W skład tej punktacji wchodzi ocena zarówno zielonego jak i później wypalonego ziarna. Nasza kawa odnosi się właśnie do takich kaw i ma 85 punktów.
Dodatkowe infromacje...brak towaru
Kup teraz, a otrzymasz jutro!
Zamówienia realizujemy w dni robocze.
Zakupy złożone do godz. 12:00 wysyłamy tego samego dnia.
Informacje
Data palenia | Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia. |
Kraj | Kolumbia |
Region | Huila |
Skład | 100% Arabica |
Plantacja | Fica La Bertha |
Odmiana | Caturra |
Wysokość | 1650 m n.p.m. |
Obróbka |
|
Stopień wypalenia | średni |
Sensoryka | Czarne winogrona, Czerwony jabłka, Miód |
Sposób Zaparzania | KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy |
Profil Smakowy | Owocowo - Kwiatowy |