Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się tymi pysznymi nutami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie. Kawiarka, French Press, «domowe» zaparzacze oraz inne akcesoria do kawy pozwolą otworzyć ten bukiet.
Początki upraw drzew kawowych w Indonezji sięgają przełomu XVII i XVIII wieku. Wówczas produkcja i eksport kawy skupiały się przede wszystkim na kierunku holenderskim, ze względu na holenderskie władze kolonialne, które zarządzały wyspami.
Przez długi czas, do połowy XIX wieku, Indonezja uprawiała w większości kawę odmiany Arabica. Niestety, krzewy były trawione przez tak zwaną „rdzę kawową” powodowaną przez szkodliwego grzyba. Zmusiło to farmerów do zmian, i rozpoczęcia upraw odpornej na choroby odmiany – Canephora (Robusta).
Nasza Robusta Baron pochodzi z plantacji Took Bandung Estate, która została założona przez niemiecką i holenderską rodzinę na początku XIX wieku. Farma znajduje się w obszarze uprawy kawy w centralnej Jawie Środkowej - region Temanggung.
Java Baron - kawa ziarnista
tuba 340g lub torba 1kg
Kawa single origin Robusta – pochodzi z Indonezji z regionu Temanggung, jest to nietypowa Robusta myta – washed – jej wyjątkowość wynika z zastosowania rzadkiej metody obróbki kawy, która usuwa z ziaren niekorzystne cierpkie smaki. Nieszablonowy smak kawy tego rodzaju można scharakteryzować jako jedwabisty, korzenny (przyprawowy) z wyrazistą nutą mlecznej czekolady. Kawa ma charakterystyczny dla robusty intensywny i trwały aromat, jednak posiada również miękki i łagodny smak, który zaskoczy i oczaruje nawet wielkich znawców kawy.
Dodatkowe infromacje...
Kup teraz, a otrzymasz pojutrze!
Zamówienia realizujemy w dni robocze.
Zakupy złożone do godz. 12:00 wysyłamy tego samego dnia.
Informacje
Data palenia | Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia. |
Kraj | Indonezja |
Region | Temanggung, Central Java |
Skład | 100% Washed Robusta |
Plantacja | Took Bandung Estate |
Wysokość | 800 m. n.p.m. |
Obróbka |
|
Stopień wypalenia | średni |
Sensoryka | Herbatnik, Karmel, Kakao, Marcepan |
Sposób Zaparzania | KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy |
Profil Smakowy | Czekoladowo - Orzechowy |