Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się tymi pysznymi nutami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie. Kawiarka, French Press, «domowe» zaparzacze oraz inne akcesoria do kawy pozwolą otworzyć ten bukiet.
Początki upraw drzew kawowych w Indonezji sięgają przełomu XVII i XVIII wieku. Wówczas produkcja i eksport kawy skupiały się przede wszystkim na kierunku holenderskim, ze względu na holenderskie władze kolonialne, które zarządzały wyspami.
Przez długi czas, do połowy XIX wieku, Indonezja uprawiała w większości kawę odmiany Arabica. Niestety, krzewy były trawione przez tak zwaną „rdzę kawową” powodowaną przez szkodliwego grzyba. Zmusiło to farmerów do zmian, i rozpoczęcia upraw odpornej na choroby odmiany – Canephora (Robusta).
Nasza Robusta Baron pochodzi z plantacji Took Bandung Estate, która została założona przez niemiecką i holenderską rodzinę na początku XIX wieku. Farma znajduje się w obszarze uprawy kawy w centralnej Jawie Środkowej - region Temanggung.
Java Baron - kawa ziarnista
tuba 340g lub torba 1kg
Kawa single origin Robusta – pochodzi z Indonezji z regionu Temanggung, jest to nietypowa Robusta myta – washed – jej wyjątkowość wynika z zastosowania rzadkiej metody obróbki kawy, która usuwa z ziaren niekorzystne cierpkie smaki. Nieszablonowy smak kawy tego rodzaju można scharakteryzować jako jedwabisty, korzenny (przyprawowy) z wyrazistą nutą mlecznej czekolady. Kawa ma charakterystyczny dla robusty intensywny i trwały aromat, jednak posiada również miękki i łagodny smak, który zaskoczy i oczaruje nawet wielkich znawców kawy.
Dodatkowe infromacje...
Kup teraz, a otrzymasz w niedzielę
Zamówienia realizujemy w dni robocze.
Zakupy złożone do godz. 12:00 wysyłamy tego samego dnia.
Opcja mielenia
W naszym sklepie istnieje możliwość zamówienia kawy mielonej.
Prosimy w komentarzu/wiadomości do zamówienia podać informację pod jakie urządzenie mamy zmielić ziarno.
Informujemy jednocześnie, że nie mielimy kaw do ekspresów ciśnieniowych. Nie ma uniwersalnego mielenia dostosowanego do każdego ekspresu ciśnieniowego. Takie mielenie trzeba wykonać indywidualnie pod konkretne urządzenie biorąc pod uwagę zmienne parametry.
Informacje
Data palenia | Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia. |
Kraj | Indonezja |
Region | Temanggung, Central Java |
Skład | 100% Washed Robusta |
Plantacja | Took Bandung Estate |
Wysokość | 800 m. n.p.m. |
Obróbka |
|
Stopień wypalenia | średni |
Sensoryka | Herbatnik, Karmel, Kakao, Marcepan |
Sposób Zaparzania | KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy |
Profil Smakowy | Czekoladowo - Orzechowy |