Cuba Serrano - kawa ziarnista

opakowanie 340g lub 1kg

Kawa (100% arabica) pochodzi z regionu Sierra Maestra na Kubie. Uprawiana na plantacjach położonych na wysokości 1000 – 1200 m n.p.m. Tereny te są bogate w żyzne, próchnicze gleby, które w połączeniu z unikalnym mikroklimatem tworzą idealne warunki dla wzrostu kawowców. Jest to kawa o wyrazistym smaku oraz czekoladowo-karmelowym zabarwieniu napoju. Kawa ta posiada naturalny aromat miodu gryczanego, gorzkiej czekolady, tytoniu i melasy. Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się tymi wyjątkowymi nutami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie.

Dodatkowe infromacje...
Cena: 59,90 (48,70 netto)

brak towaru

Kup teraz, a otrzymasz we wtorek
Zamówienia realizujemy w dni robocze.
Zakupy złożone do godz. 12:00 wysyłamy tego samego dnia.

Opcja mielenia
W naszym sklepie istnieje możliwość zamówienia kawy mielonej.
Prosimy w komentarzu/wiadomości do zamówienia podać informację pod jakie urządzenie mamy zmielić ziarno.
Informujemy jednocześnie, że nie mielimy kaw do ekspresów ciśnieniowych. Nie ma uniwersalnego mielenia dostosowanego do każdego ekspresu ciśnieniowego. Takie mielenie trzeba wykonać indywidualnie pod konkretne urządzenie biorąc pod uwagę zmienne parametry.

+

Informacje

Data palenia Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia.
Region Sierra Maestra
Skład 100% Arabica
Odmiana
  • Typica
  • Caturra
  • Bourbon
Wysokość 1000 m. n.p.m.
Obróbka
  • mokra
  • suszona na słońcu
Stopień wypalenia średni
Sensoryka Czekolada, Tytoń, Melasa, Miód Gryczany
Sposób Zaparzania KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy
Profil Smakowy Czekoladowo - Orzechowy

Kawa na Kubie pojawiła się w połowie XVIII wieku. Pierwszą sadzonkę zasadził Hiszpan Jose Antonio Gelabert w 1748 roku na farmie w pobliżu Havany. Przez kolejne 150 lat kawa wyrosła na jeden z głównych produktów eksportowych tego kraju. W latach ’50 XX wieku Kuba eksportowała ponad 20 000 ton ziaren rocznie. Niestety, były to jednak ostatnie chwile prosperity tej gałęzi gospodarki.

Rewolucja z 1959 roku zlikwidowała duże farmy, a tereny po nich podzielono na małe gospodarstwa. Część z nich zaprzestała uprawy kawowca. W 1962 roku Stany Zjednoczone wprowadziły embargo na produkty z Kuby, co bardzo przyczyniło się do znacznego zmniejszenia popytu. Gwoździem do trumny kubańskiej kawy był upadek Związku Radzieckiego w 1993 roku, który w latach ’70 i ’80 był jej największym importerem. W ostatnich latach nastąpiło jednak odrodzenie. Rządowe programy wprowadzające lepsze metody upraw, szkolenia dla rolników, a także szukanie nowych rynków zbytu spowodowały, że obecna roczna produkcja to około 3 500 ton.

Kuba ma bardzo przyjazne warunki do uprawy kawowca, występują tam idealne warunki pogodowe. Gospodarstwa nastawione na uprawę kawy są małe, ale w ostatnich latach państwo wspomaga ich rozwój poprzez szkolenia dla rolników i zapewniane lepszego sprzętu. Małe farmy są zresztą plusem w przypadku upraw kawy, ponieważ zbiór odbywa się tam tylko ręcznie, a zbieracze zrywają tylko dojrzałe owoce, z których można wydobyć „wypracowane” ziarna.

Zapytaj o produkt

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.