PALARNIA KAWY BLUE DROP
Blue Drop to mikro-palarnia kawy, to zespół ludzi ją tworzący, to idea, to ciągła podróż, zabawa ale i odpowiedzialność. Każdy z nas rozpoczął tę przygodę zupełnie inaczej – szczęśliwie możemy ją kontynuować dalej i powiązać pasję z pracą. Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości, a kawa nie jest dla nas tylko anonimowym produktem. Wiemy skąd pochodzi, jak jest uprawiana, kto ją uprawia, a sporą część dostawców osobiście odwiedziliśmy na ich plantacjach i mamy z nimi stały kontakt.
Oprócz jakości i dbania o każdy szczegół, ważna jest dla nas również Radość jaka naszym zdaniem płynie z picia kawy. Razem z Wami chcemy przeżyć niejedną kawową przygodę. Chętnie odpowiemy na Wasze wszystkie pytania, doradzimy, podpowiemy. Jesteśmy do Waszej dyspozycji…
Skąd bierzemy ziarno
Większość naszych kaw pochodzi z plantacji w Kolumbii, z którymi bezpośrednio współpracujemy. Mieliśmy szczęście odwiedzić te miejsca, poznać sposoby uprawiania i obróbki kawy na danej plantacji. Mamy stały kontakt z plantatorami, od których mamy zielone ziarno czyli „single origin”.
Możemy Cię zapewnić, że na plantacjach, z których pochodzi nasze ziarno, zbiera się tylko dojrzałe jagody kawowca, a kawa po procesie obróbki i pielęgnacji poddawana jest dodatkowemu sortowaniu, dzięki czemu eliminowane są wszelkie wady. Wydawałoby się, że są to proste i oczywiste zasady, jednak w kraju, z którego pochodzi surowiec, z różnych przyczyn, zasady te nie zawsze są powszechne i przestrzegane.
Dostawa
W XXI wieku importowanie czegoś z odległych krajów świata nie stanowi większego problemu. Podobnie jest z kawą. Ziarno kolumbijskie pod drzwi naszej palarni w Polsce może trafić na wiele sposobów. Jednak nie każdy będzie tak samo bezpieczny, szybki i ekonomicznie racjonalny. Na szczęście świat jest pełen dobrych ludzi. Również tym razem ta prawda nas nie zawiodła. Nasz dobry przyjaciel, właściciel znanej firmy Cafes Guilis – Nacho Ecija, pomaga nam w transporcie kawy. Firmę Cafes Guilis w 1928 roku założył pradziadek Nacho – to najstarsza i szeroko uznana palarnia w Madrycie. Cafes Guilis importuje kawę z najlepszych regionów kawowych świata – Kolumbia, Brazylia, Nikaragua, Kostaryka, Uganda, Kenia i Indie . Tym sposobem wraz z kawą importowaną dla Cafes guilis transportowana jest kawa dla naszej palarni Blue Drop. Do Łodzi pozostaje już jedynie do pokonania odległość 3 tysięcy kilometrów, czyli około trzech-czterech dni jazdy.
Tak właśnie wygląda nasza trasa kawowa prosto z plantacji do naszej palarni. Tutaj zaczyna się kolejny etap przygody: testowanie, sprawdzanie, tworzenie odpowiedniego profilu palenia kawy, badania, cupping, znów badania, zmiany w profilowanie, cupping... i wreszcie mamy dla Ciebie finalne opakowanie Blue Drop.
Najlepsze ziarna kawy
Nasza idea jest prosta. Chcemy aby nasza kawa była jak najlepsza, bez kompromisów i sztuczek, po prostu doskonała. Nasza palarnia kawy sprowadza ziarna z plantacji Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Wybieramy te, które spełniają najwyższe standardy jakościowe i sensoryczne. Prażymy je z rozwagą, testujemy i degustujemy, tak aby móc jak najlepiej oddać wysiłek wkładany przez plantatorów w produkcję najlepszych ziaren.
Serce palarni kawy
W naszej pacy pomaga nam pierwszy w Polsce piec RoastMaster 20 firmy Buhler. Jest to klasyczny piec bębnowy jednak sam proces prażenia odbywa się w nowoczesnej technologii „heat transfer”, czyli transferu gorącego powietrza. Szwajcarska precyzja firmy Buhler wraz z niemiecką dokładnością Siemensa gwarantują nam pełną kontrolę i całkowitą powtarzalność w każdym etapie procesu palenia kawy.