Guatemala - Antigua - kawa ziarnista

tuba 340g

Ziarnista gwatemalska kawa z regionu Antigua – jest delikatnym i jednocześnie jaskrawym przedstawicielem kawy z tego kraju. Kawa ta ma naturalny zapach wanilii, pierwsze odczucia po spróbowaniu to słodka nektarynka, którą na koniec zamyka cynamonowa nuta. Tak zwany „after taste” zostawia przyjemny posmak mlecznej czekolady. Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się tymi pysznymi nutami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie.

Dodatkowe infromacje...
Cena: 59,99 (48,77 netto)

Brak towaru

Informacje

Data palenia Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia.
Region Antigua
Skład 100% Arabica
Odmiana
  • Typica
  • Caturra
Wysokość 1250 m. n.p.m.
Obróbka
  • mokra
  • suszona na słońcu
Stopień wypalenia średni
Sensoryka Mleczna czekolada, Wanilia, Cynamon
Sposób Zaparzania KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy
Profil Smakowy Czekoladowo - Orzechowy

Gwatemala - najbardziej wysunięty na północ kraj przesmyku Ameryki Środkowej - znajduje się na południe od Meksyku, produkuje doskonałą kawę: są to dobrej jakości kawa Arabika i Robusta. Gwatemala jest bardzo małym krajem, jego powierzchnia jest trzy razy mniejsza niż powierzchnia Polski. Jednocześnie Gwatemala może pochwalić się niesamowitą różnorodnością klimatyczną i żyzną glebą. Wysokość opadów i warunki temperaturowe znacznie różnią się w różnych częściach Gwatemali, co pozwoliło zidentyfikować osiem regionów produkujących kawę na tak małym terytorium.

Historia mówi nam, że kawa przywędrowała do Gwatemali w 1750 roku z wyspy Martyniki, dokąd w 1723 roku słynny Gabriel de Clay na prośbę króla Francji przywiózł z Etiopii drzewo kawowe. Gwatemala produkuje kawę od połowy XIX wieku i ma się czym pochwalić. Do 1859 r. w regionach Antigua, Coban, Freihanes i San Marcos posadzono ponad pół miliona kawowych drzew. W 1880 r. kawa ziarnista przyniosła Gwatemali 90% dochodów z eksportu. Wśród rankingu kaw ziarnistych, Gwatemala zawsze należała do najlepszych krajów produkujących kawę dobrej jakości, tzn. że kawa ziarnista z Kolumbii albo z Brazylii – jako „giganty” kawowej industrii, konkurują między sobą.

Mimo że produkcja spadła w ostatnich latach, reputacja Gwatemali jest nadal wysoka. Do produkcji kawy wykorzystuje się około 270 tysięcy ha ziemi i 4 tysiące stanowisk mytej obróbki. W sektorze kawy pracuje około 44 tysięcy plantatorów. Jak pisaliśmy wyżej, kraj jest podzielony na 8 regionów kawowych - Akatenango, Antigua, Freihanes, Hueuetenango, Nuevo Oriente, Coban, Atitlan i San Marcos. Proces ten jest regulowany przez krajowe stowarzyszenie Anacafe, które kontroluje produkcję i eksport kawy.

Oprócz oznaczeń geograficznych kawa jest klasyfikowana według wysokości. Podobnie jak w innych krajach Ameryki Środkowej, w Gwatemali używają jednej z wersji klasyfikacji według wysokości. Podstawą takiej klasyfikacji jest idea, że ​​im wyżej rośnie kawa , tym wolniej dojrzewają jagody, a tym samym jagoda będzie miała słodsze ziarno.

Gwatemala jest jednym z liderów ze wszystkich krajów produkujących kawę pod względem udziału wysokiej jakości Arabiki w jej całkowitej produkcji . Rozwój sektora kawy na początku XX wieku był utrudniony przez brak niezbędnych technologii rolniczych i inwestycji. Poziom życia w Gwatemali jest daleki od europejskich norm i to ma swoje wyjaśnienie. W drugiej połowie XX wieku Gwatemalę ogarnęła wojna domowa, trwająca od 1962 do 1996 roku. Skutki wojny - ubóstwo, głód i nierównomierny podział ziemi - można zaobserwować i dzisiaj.

Jeśli chodzi o klimatyczne warunki regionu Antigua, to są one bardzo korzystne dla uprawy kawy. W porze deszczowej opady występują przede wszystkim na stokach gór w Gwatemali, co warunkuje bardzo wczesne kwitnienie drzew kawowych. Dzięki temu zbiory w regionie Antigua rozpoczynają się już w listopadzie, podczas gdy w innych regionach jagody dojrzeją dopiero za kilka miesięcy. W porze suchej natomiast, region Antgua jest suchy, ciepły i słoneczny, co ułatwia suszenie kawy również bezpośrednio na słońcu, bez użycia urządzeń mechanicznych.

Zapytaj o produkt

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.