Gwatemala - najbardziej wysunięty na północ kraj przesmyku Ameryki Środkowej - znajduje się na południe od Meksyku, produkuje doskonałą kawę: są to dobrej jakości kawa Arabika i Robusta. Gwatemala jest bardzo małym krajem, jego powierzchnia jest trzy razy mniejsza niż powierzchnia Polski. Jednocześnie Gwatemala może pochwalić się niesamowitą różnorodnością klimatyczną i żyzną glebą. Wysokość opadów i warunki temperaturowe znacznie różnią się w różnych częściach Gwatemali, co pozwoliło zidentyfikować osiem regionów produkujących kawę na tak małym terytorium.
Historia mówi nam, że kawa przywędrowała do Gwatemali w 1750 roku z wyspy Martyniki, dokąd w 1723 roku słynny Gabriel de Clay na prośbę króla Francji przywiózł z Etiopii drzewo kawowe. Gwatemala produkuje kawę od połowy XIX wieku i ma się czym pochwalić. Do 1859 r. w regionach Antigua, Coban, Freihanes i San Marcos posadzono ponad pół miliona kawowych drzew. W 1880 r. kawa ziarnista przyniosła Gwatemali 90% dochodów z eksportu. Wśród rankingu kaw ziarnistych, Gwatemala zawsze należała do najlepszych krajów produkujących kawę dobrej jakości, tzn. że kawa ziarnista z Kolumbii albo z Brazylii – jako „giganty” kawowej industrii, konkurują między sobą.
Mimo że produkcja spadła w ostatnich latach, reputacja Gwatemali jest nadal wysoka. Do produkcji kawy wykorzystuje się około 270 tysięcy ha ziemi i 4 tysiące stanowisk mytej obróbki. W sektorze kawy pracuje około 44 tysięcy plantatorów. Jak pisaliśmy wyżej, kraj jest podzielony na 8 regionów kawowych - Akatenango, Antigua, Freihanes, Hueuetenango, Nuevo Oriente, Coban, Atitlan i San Marcos. Proces ten jest regulowany przez krajowe stowarzyszenie Anacafe, które kontroluje produkcję i eksport kawy.
Oprócz oznaczeń geograficznych kawa jest klasyfikowana według wysokości. Podobnie jak w innych krajach Ameryki Środkowej, w Gwatemali używają jednej z wersji klasyfikacji według wysokości. Podstawą takiej klasyfikacji jest idea, że im wyżej rośnie kawa , tym wolniej dojrzewają jagody, a tym samym jagoda będzie miała słodsze ziarno.
Gwatemala jest jednym z liderów ze wszystkich krajów produkujących kawę pod względem udziału wysokiej jakości Arabiki w jej całkowitej produkcji . Rozwój sektora kawy na początku XX wieku był utrudniony przez brak niezbędnych technologii rolniczych i inwestycji. Poziom życia w Gwatemali jest daleki od europejskich norm i to ma swoje wyjaśnienie. W drugiej połowie XX wieku Gwatemalę ogarnęła wojna domowa, trwająca od 1962 do 1996 roku. Skutki wojny - ubóstwo, głód i nierównomierny podział ziemi - można zaobserwować i dzisiaj.
Jeśli chodzi o klimatyczne warunki regionu Antigua, to są one bardzo korzystne dla uprawy kawy. W porze deszczowej opady występują przede wszystkim na stokach gór w Gwatemali, co warunkuje bardzo wczesne kwitnienie drzew kawowych. Dzięki temu zbiory w regionie Antigua rozpoczynają się już w listopadzie, podczas gdy w innych regionach jagody dojrzeją dopiero za kilka miesięcy. W porze suchej natomiast, region Antgua jest suchy, ciepły i słoneczny, co ułatwia suszenie kawy również bezpośrednio na słońcu, bez użycia urządzeń mechanicznych.