Próbowaliście już naszych kaw speciality, Wush-Wush czy kolumbijskiej Geisha? Jeżeli nie to zapraszamy na zakupy. Wszystkie te kawy pochodzą z plantacji La Suiza o której chciałem dziś wam opowiedzieć.

Citlaltépetl, to najwyższa góra, a właściwie wulkan w Meksyku. Jego nazwę z języka Nahualt (stary język aztecki którego do dziś używa ok 1,6 mln ludzi) można przetłumaczyć jako Gwiaździsta Góra*. Jego inna nazwa, jest związana z miejscowością w pobliżu wulkanu.

Robusta! To słowo koszmar dla wielu zafascynowanych Speciality Baristów. Nastrój koszmaru udziela się coraz bardziej konsumentom kawy, a sama robusta nosi piętno reprezentowania zwykłej, niskiej jakościowo kawy, produkowanej masowo, przeznaczonej dla fabryk itp.

Wush Wush. Jedna z rzadszych i słabo poznanych odmian Arabiki. Jak większość etiopskich odmian, które zostają wydzielone z ogromnej ilości, jakie odkrywa się w ojczyźnie kawy otrzymują nazwę od miejsca gdzie je odkryto. Tak było z Geishą tak jest i z „WushWushem”.

Jak już pewnie zauważyliście w innych wpisach (np. Facebook), sercem naszej palarni jest pierwszy w Polsce piec szwajcarskiej firmy Bühler o wdzięcznej nazwie „Mistrz Prażenia”. Właściwie to RoastMaster™20 ale trzeba będzie mu nadać jakieś łatwiejsze „imię” bo oryginalne brzmi ciut patetycznie.

Każda doświadczona osoba z branży gastronomicznej jest w stanie przyznać iż cukry są wyjątkowym składnikiem każdej naszej potrawy. Dlaczego wyjątkowym? Otóż wpływają one znacząco na przyjemność jaka odczuwamy z jedzenia. Od śniadania do ostatniego posiłku dnia wpływają one znacząco na nasze odczucia sensoryczne.

Każda roślina posiada zdolność wytwarzania lub przetwarzania składników mineralnych w związki, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Między innymi takimi związkami są cukry - potrzebne roślinie jako źródło energii. W przypadku kawy gromadzą się one w owocu kawowca, tak zwanej wiśni kawowej. Ma to bardzo duży wpływ na to, co później będziemy nazywali „profilem sensorycznym filiżanki”.

Kolejny raz podejmujemy tematykę cukrów w kawie. Teraz zastanowimy się dlaczego bariści wszelkiej specjalizacji cierpliwie tłumaczą, co znaczy w opisie kawy „natural proces”. A więc zaczynamy.

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.