Citlaltépetl, to najwyższa góra, a właściwie wulkan w Meksyku. Jego nazwę z języka Nahualt (stary język aztecki którego do dziś używa ok 1,6 mln ludzi) można przetłumaczyć jako Gwiaździsta Góra*. Jego inna nazwa, jest związana z miejscowością w pobliżu wulkanu.

To Pico the Orizaba czyli Szczyt nad Grającą wodą*. Stoi sobie spokojnie nasz wulkan już ponad 170 lat i na razie nie zamierza się obudzić. Przykryty białą czapą lodowca, który pokrywa go już od wysokości 4000 m w górę aż do szczytu umiejscowionego 5636 metrów n.p.m. góruje nad Parkiem Narodowym Przełomu Rio Blanco (to ta rzeka od „grającej wody”).

Citlaltepetl
Źródło: Wikipedia

Co wspólnego ma ten geograficzny opis z kawą? Otóż ze strumieni wyciekających spod lodowca i spływających do Rio Blanko pobierana jest woda która służy do jednego z dwóch nowoczesnych procesów dekofeinizacji kawy. Proces ten, opatentowany przez firmę DESCAMEX, otrzymał nazwę MOUNTAIN WATER PROCESS. Oto jak on przebiega.

Lodowcowa woda, spływająca z wulkanu, jest podstawą do przeprowadzenia procesu. Czysta – bez fizycznych i chemicznych zanieczyszczeń, zostaje nasycona związkami mineralnymi występującymi w kawie. To jest pierwszy etap dekofeinizacji. Poprzedza się go badaniami w laboratorium partii dostarczonej „zielonej kawy”. Wyniki tych badań pozwalają na odpowiednie nasycenie wody konkretnymi związkami mineralnymi w odpowiednim stężeniu. Właśnie tak jest przygotowywana każda porcja wody która potem jest wykorzystywana w procesie, do konkretnej partii i rodzaju kawy.

Drugi etap to przygotowanie i dekofeinizacji kawy. Partię kawy przesypuje się do odpowiedniego zbiornika i tam powoli nasącza wodą aby zwiększyć absorpcję oraz zmiękczyć ułatwiając wypłukiwanie związków – w naszym przypadku KOFEINY. Następnie pod ustalonym tempem przepływu, ciśnienia i temperatury przepuszcza się wodę nasycona związkami. Następuje proces wypłukiwania kofeiny, jednak ziarna wchłaniają jednocześnie z wody utracone wraz z kofeiną związki. „Zanieczyszczona” kofeiną woda przepuszczana jest przez węglowe filtry które wchłaniają kofeinę, pozostawiając pozostałe związki wypłukane w kawie. Woda ponownie jest gotowa do procesu dekofeinizacji. W wyniku takiego procesu 99,9% kofeiny jak podają dane analityczne koncernu, jest wypłukiwane z naszego ziarna. Jednocześnie pozostałe związki mineralne pozostają na miejscu, czyli w ziarnie.

Trzeci etap dekofeinizacji to suszenie. Przebiega on w trzech fazach. Najpierw ziarno jest suszone w owalnych tankach, gdzie obsycha naturalnie a resztki wody odprowadzane są z tanku. W drugiej fazie ziarno suszone jest w płaskich wibrujących tankach w temperaturze 60stopni przez ok 4 godziny a następnie przez kolejne 4 godziny ponownie suszone ale tym razem w stacjonarnym pionowym zbiorniku. Na koniec przechodzi proces polerowania i ponownych analiz laboratoryjnych dzięki którym porównywane są parametry sprzed jak i po dekofeinizacji.

Tak w skrótowym opisie wygląda jeden z procesów dekofeinizacji. Kawa z Meksyku dekofeinizowana metodą GÓRSKIEJ WODY LODOWCOWEJ właśnie podażą do naszej palarni.

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.