Mexico Decaffeinated - Kawa bezkofeinowa z Meksyku

opakowanie 340g lub 1kg

Bezkofeinowa kawa, która dzięki w pełni naturalnemu procesowi dekofeinizacji nadal zachowuje swoje pełne właściwości sensoryczne – wyczuwalne nuty pomelo, mlecznej czekolady, orzechów i tytoniu.

Dodatkowe infromacje...
Cena: 49,90 (40,57 netto)

Kup teraz, a otrzymasz jutro!
Zamówienia realizujemy w dni robocze.
Zakupy złożone do godz. 12:00 wysyłamy tego samego dnia.

Opcja mielenia
W naszym sklepie istnieje możliwość zamówienia kawy mielonej.
Prosimy w komentarzu/wiadomości do zamówienia podać informację pod jakie urządzenie mamy zmielić ziarno.
Informujemy jednocześnie, że nie mielimy kaw do ekspresów ciśnieniowych. Nie ma uniwersalnego mielenia dostosowanego do każdego ekspresu ciśnieniowego. Takie mielenie trzeba wykonać indywidualnie pod konkretne urządzenie biorąc pod uwagę zmienne parametry.

+

Informacje

Data palenia Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia.
Region Pico de Orizaba
Skład 100% Arabica
Odmiana
  • Typica
  • Bourbon
Wysokość 1350 m n.p.m.
Obróbka mokra
Stopień wypalenia średni
Sensoryka Pamelo, Tytoń, Orzechy
Sposób Zaparzania KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy
Profil Smakowy Czekoladowo - Orzechowy

Kawa poddana naturalnej dekofeinizacji, w której wykorzystywana jest woda ze słynnego staro-wulkanu, a tym samym najwyższego szczytu Meksyku – Pico the Orizaba – czyli Szczytu nad Grającą wodą. Szczyt ten jest przykryty białą czapą lodowca, który pokrywa go już od wysokości 4000 m w górę, aż do wierzchołka umiejscowionego 5636 metrów n.p.m. i góruje nad Parkiem Narodowym Przełomu Rio Blanco.

Co wspólnego ma ten geograficzny opis z kawą? Otóż ze strumieni wyciekających spod lodowca i spływających do Rio Blanco pobierana jest woda, która służy do jednego z dwóch nowoczesnych procesów dekofeinizacji kawy. Proces ten, opatentowany przez firmę DESCAMEX, otrzymał nazwę MOUNTAIN WATER PROCESS. Oto jak on przebiega: lodowcowa woda, spływająca z wulkanu, jest podstawą do przeprowadzenia procesu. Czysta – bez fizycznych i chemicznych zanieczyszczeń, zostaje nasycona związkami mineralnymi występującymi w kawie. To jest pierwszy etap dekofeinizacji. Poprzedza się go badaniami w laboratorium partii dostarczonej „zielonej kawy”. Wyniki tych badań pozwalają na odpowiednie nasycenie wody konkretnymi związkami mineralnymi w odpowiednim stężeniu. Właśnie tak jest przygotowywana każda porcja wody, która potem jest wykorzystywana w procesie, do konkretnej partii i rodzaju kawy.

Drugi etap to przygotowanie i dekofeinizacji kawy. Partię kawy przesypuje się do odpowiedniego zbiornika i tam powoli nasącza wodą aby zwiększyć absorpcję oraz zmiękczyć ułatwiając wypłukiwanie związków – w naszym przypadku KOFEINY. Następnie pod ustalonym tempem przepływu, ciśnienia i temperatury przepuszcza się wodę nasycona związkami. Następuje proces wypłukiwania kofeiny, jednak ziarna wchłaniają jednocześnie z wody utracone wraz z kofeiną związki. „Zanieczyszczona” kofeiną woda przepuszczana jest przez węglowe filtry które wchłaniają kofeinę, pozostawiając pozostałe związki wypłukane w kawie. Woda ponownie jest gotowa do procesu dekofeinizacji. W wyniku takiego procesu 99,9% kofeiny jak podają dane analityczne koncernu, jest wypłukiwane z naszego ziarna. Jednocześnie pozostałe związki mineralne pozostają na miejscu, czyli w ziarnie.

Trzeci etap dekofeinizacji to suszenie. Przebiega on w trzech fazach. Najpierw ziarno jest suszone w owalnych tankach, gdzie obsycha naturalnie, a resztki wody odprowadzane są z tanku. W drugiej fazie ziarno suszone jest w płaskich wibrujących tankach w temperaturze 60 stopni przez ok 4 godziny a następnie przez kolejne 4 godziny ponownie suszone ale tym razem w stacjonarnym pionowym zbiorniku. Na koniec przechodzi proces polerowania i ponownych analiz laboratoryjnych, dzięki którym porównywane są parametry sprzed jak i po dekofeinizacji.

Tak w skrótowym opisie wygląda jeden z procesów dekofeinizacji…

Zapytaj o produkt

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.