Kawy z Finca La Suiza od Mauricio Osorio i jego żony Adriany Adolphs to nasza perła w koronie…na 11 hektarach tej pięknej plantacji znajdziemy kilka unikalnych odmian jak Geisha, Wush-wush, Pink Bourbon czy Tabi. Plantacja znajduje się we wsi Alto La Paz (Chinchina, Caldaz) --- ok 1540 m.n.p m. Na 11 hektarach rośnie ok. 32000 krzewów kawowca. Plantacja jest świetnie zarządzana i ciągle udoskonalana --- oni nie tylko podążają za światem speciality ale też go kreują. Kiedy pierwszy raz odwiedziliśmy ich w 2016 roku stosowali kilka sposobów obróbki ziarna – kawa jednak zawsze suszona była w specjalnie do tego wybudowanej „szklarni” (na specjalnie przygotowanej posadzce). Teraz jednak w szklarni znajdują się już łóżka afrykańskie, a jeśli temperatura przekroczy 39C. automatycznie włączane są specjalnie zaprojektowane wentylatory. Proces suszenia w przypadku „mytej kawy” trwa tu 7-10 dni (wilgotność 10-12%). Kontrolowana jest również temperatura na innych etapach obróbki (np. depulping) – która wynosi ok 33C. – sprzyja to zachowaniu wysokiej jakości kawy oraz spowalnia proces starzenia ziarna.
Wush - Wush - kawa ziarnista z Colombia Finca La Suiza
opakowanie 340g
Niesamowicie czysta, słodka, przyjemnie jasna i owocowa filiżanka. Bardzo zrównoważona o soczystym body i długim jedwabistym posmaku. Początkowo słodko orzechowa w miarę stygnięcia wybucha owocową świeżością, aby znowu zaskoczyć słodkim finiszem. Taka jest właśnie nasza odmiana Wush Wush, którą z przyjemnością Ci prezentujemy.
Dodatkowe infromacje...Informacje
Data palenia | Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia. |
Kraj | Kolumbia |
Region | Caldas |
Skład | 100% Arabica |
Plantacja | Finca La Suiza |
Odmiana | WUSH WUSH |
Obróbka | full washed |
Stopień wypalenia | jasny |
Sensoryka | Jaśmin, Orzechy laskowe, Róża, Mleczna czekolada |
Sposób Zaparzania | KubekTygielekKawiarkaChemexFrench PressAeropressV60Ekspres przelewowy |
Profil Smakowy | Czekoladowo - Orzechowy |