Nicaragua - Jinotega - kawa ziarnista

tuba 340g

Kawa z Nikaragui wyróżnia się bogactwem i złożonością smaku. Wyraziste body, jaskrawa i czysta kwasowość, zrównoważona słodycz, orzechowe barwy w bukiecie, nuty wanilii, karmelu i czekolady. Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się tymi pysznymi nutami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie. Kawiarka, French Press, «domowe» zaparzacze oraz inne akcesoria do kawy pozwolą otworzyć ten bukiet.

Dodatkowe infromacje...
Cena: 59,99 (48,77 netto)

Produkt chwilowo niedostępny

Informacje

Data palenia Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia.
Region Jinotega
Skład 100% Arabica
Odmiana
  • Caturra
  • Catuai
Wysokość 1450 m. n.p.m.
Obróbka
  • mokra
  • suszona na słońcu
Stopień wypalenia średni
Sensoryka Karmel, Ciemna czekolada, Kwiaty
Sposób Zaparzania KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy
Profil Smakowy Czekoladowo - Orzechowy

Kawa jest jednym z głównych produktów Nikaragui, należy zatem do najważniejszych elementem historii i gospodarki tego kraju. Główne obszary produkcji kawy w Nikaragui to departament Managua, Diriamba, San Marcos ale również Jinotepe, Granada i Chontales.

Jako roślina - drzewo kawowca było przywiezione do Nikaragui pod koniec XVIII wieku i początkowo było uprawiane jako roślina egzotyczna. Dopiero w połowie XIX wieku, kiedy światowy popyt stale rósł, ziarna kawy zyskały znaczenie gospodarcze dla Nikaragui i stały się głównym surowcem eksportowanym.

Rząd stworzył nawet wsparcie społeczne dla rolników, państwo wypłacało nagrody pieniężne za każde drzewo kawowe na plantacji. Już w 1891 r. zbiory osiągnęły rekordowy poziom 11 milionów funtów, z czego większość trafiła do Europy, która była głównym importerem.

Od tego czasu handel ziarnami kawy w Nikaragui przeżywał zarówno wzloty, jak i upadki. Na sytuację rynkową poważnie wpłynęły kryzysy - społeczny i rządowy. Dyktatura rodziny Somosa w latach 1936–1979, zamieniła się na grupę opozycyjną, która od 1980 r. przy wsparciu rządu USA, sabotowała pracę plantatorów, tym samym manipulując nowym rządem.

Klęski żywiołowe dodatkowo utrudniały uprawę. Huragan „Mitch” przyniósł wielkie zniszczenia w 1998 r., a susze na przełomie nowego tysiąclecia dały się we znaki plantatorom kawy.

Ruch spółdzielczy czyli kooperatywy w północnej Nikaragui ma długą historię i powstał na początku XX wieku. Na początku lat 70. w Nikaragui było tylko 11 kooperatyw z 460 członkami. Rewolucja w Nikaragui w 1979 r. i późniejszy rząd wywarły znaczący wpływ na ruch spółdzielczy. W tym czasie kooperatywy otrzymały ziemie, które zostały rozdzielone między tych, którzy kiedyś byli pracownikami na plantacjach. Z czasem w Nikaragui małe kooperatywy organizowały najsilniejsze kolektywne przedsiębiorstwa, co doprowadziło do certyfikacji kawy i uczciwego handlu, co jest ważnym elementem ich strategii rozwoju organizacyjnego.

Dzięki wspólnej pracy nad poprawą jakości kawy, związki spółdzielcze postanowiły połączyć się tworząc CAFENICA (nikaraguańskie stowarzyszenia małych kooperatyw kawowych), aby reprezentować swoje interesy polityczne i gospodarcze. Spółdzielnie z Nikaragui korzystały z CAFENICA jako organizacji pośredniczącej, aby uczestniczyć w międzynarodowych targach, w tym Specialty Coffee Association of America. Zmiany te wpłynęli na politykę sprawiedliwego handlu kawą.

Zapytaj o produkt

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.