Geisha Peru - kawa ziarnista z Guardian del Bosque

opakowanie 340g

Kawa ta pochodzi z plantacji Carlomana Carranzy, która znajduje się w miejscowości Gracias a Dios, w departamencie Amazonas, wysoko w peruwiańskiej prowincji Cajamarca.

Oprócz uprawy i produkcji kawy Carloman zajmuje się również hodowlą bydła. Nazwa gospodarstwa, Guardian del Bosque, oznacza „strażnika lasu” i została uznana za taką, ponieważ Carloman chroni część swojej ziemi jako rodzime lasy w celu zachowania flory i fauny.

Najtrudniejszym wyzwaniem tego rejonu są ulewne deszcze, które na stromych zboczach mogą powodować osunięcia ziemi. Strategiczne sadzenie i uprawa międzyplonów pomagają złagodzić te zagrożenia.

Konsekwentne „selektywne” przycinanie drzew ma na celu utrzymanie jakości plonu i jego zwiększenie. Rolnicy pracują w 15-letnich rotacjach, skupiając się na każdej odmianie indywidualnie. Kiedy roślina osiągnie koniec swojego 15-letniego cyklu życia, zostaje radykalnie przycięta przy użyciu praktyki „Zoqueo”. W ten sposób drzewo przycina się do pnia zaledwie 30 centymetrów od ziemi, stymulując pojawienie się nowego wzrostu. W ramach przygotowań do tego wydarzenia drzewa tej samej odmiany są sadzone z dwuletnim wyprzedzeniem, co oznacza nieprzerwaną dostawę dojrzałych owoców.

Dodatkowe infromacje...
Cena: 119,90 (97,48 netto)

Towar niedostępny

Informacje

Data palenia Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia.
Kraj Peru
Region Amazonas
Skład 100% Arabica
Plantacja Guardian del Bosque
Odmiana Geisha
Wysokość 1800 m n.p.m.
Obróbka
  • mokra
  • suszona na słońcu
Stopień wypalenia jasny
Sensoryka Migdał, Marcepan, Jasmin, Lawenda, Brzoskwinia
Sposób Zaparzania KubekTygielekKawiarkaChemexFrench PressAeropressV60Ekspres przelewowy
Profil Smakowy Owocowo - Kwiatowy

Zbiory Carlomana trwają od maja do października. Techniki przetwarzania kawy w regionie to wypróbowane i sprawdzone metody produkcji, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Produkcja zaczyna się od selektywnego ręcznego zbierania owoców, zanim zostaną zanurzone w chłodnej, czystej wodzie w celu usunięcia tych o niskiej gęstości. Po umyciu i posortowaniu woda jest spuszczana, a owoce kawowca zostawiane są w zbiorniku, aż do całkowitego odsączenia. Następnie przenoszone są do kolejnego zbiornika, gdzie trwa fermentacja przez dodatkowe 72 godziny w celu rozbicia miąższu.

Potem kawa suszona jest na słońcu, gdzie leżakuje do czasu, aż zawartość wilgoci osiągnie 11%, co może zająć od 20 do 25 dni. Kawa jest ostrożnie poruszana co dwie godziny przez 4 dni, a następnie co 4 godziny, aż do całkowitego wyschnięcia. Pomaga to w równomiernym wysychaniu i zapobiega rozprzestrzenianiu się pleśni. Dążenie do perfekcji jest widoczne w ostatecznej jakości filiżanki.

Zapytaj o produkt

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.