Colombia - Huila - kawa ziarnista

tuba 340g

Kawa z Kolumbii – kawa dobrej jakości o owocowo-kwiatowym profilu jest idealna dla miłośników kwaskowych i słodkich nut. Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się jej niezwykle słodkimi i soczystymi owocami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie. Aromat kwiatów uzupełniony został miodem i karmelową słodyczą. Kawiarka, French Press, «domowe» zaparzacze, jak i inne urządzenia do parzenia kawy otworzą ten bukiet.

Dodatkowe infromacje...
Cena: 59,99 (48,77 netto)

Brak towaru

Informacje

Data palenia Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia.
Kraj Kolumbia
Region Huila
Skład 100% Arabica
Odmiana
  • Typica
  • Caturra
Wysokość 1300 m. n.p.m.
Obróbka
  • mokra
  • suszona na słońcu
Stopień wypalenia średni
Sensoryka Cytrusy, Karmel, Miód kwiatowy
Sposób Zaparzania KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy
Profil Smakowy Owocowo - Kwiatowy

Istnieje wiele hipotez jak kawa trafiła do Kolumbii - dane historyczne prowadzą nas do 1720 roku. Masowa dystrybucja i popyt na kawę dały impuls do rozpoczęcia własnej produkcji i już na początku XX wieku kawa kolumbijska zajmowała prawie 50% rynku eksportowego.

Juan Valdez – to słynny, fikcyjny „kolumbijski plantator”. Jego postać pojawiła się w reklamie krajowej federacji kawy z Kolumbii w 1958 r. i jest popularna do dziś. Postać Juana Vadeza nadal pełni funkcję marketingową i reprezentuje kolumbijskich plantatorów. Kawa z Juanem Valdezem bardzo szybko zyskała uznanie w Kolumbii, a także na całym świecie. Postać Valdeza = „najlepsza kawa ziarnista na świecie” = 100% kolumbijska arabika. Dzięki niemu Kolumbia znalazła się w pierwszej piątce największych producentów kawy na świecie.

Kawa kolumbijska jest bogata w różnorodność smaków. Ciągnące, czekoladowo-orzechowe smaki kontrastują z lekkim, słodkim, kwiatowym oraz owocowym posmakiem. Wyjątkowy profil smaku kawy z Kolumbii można opisać w dwóch słowach – czysty i słodki. Na ziemiach kolumbijskich produkuje się imponującą ilość odmian kawy. Listę można zacząć od „klasycznych” odmian –Typica, Geisha, Bourbon i Caturra – a następnie kontynuować „popularnymi” – Catuai, Tabi, Wush Wush, Mundo Novo… Lista odmian kaw produkowanych w Kolumbii jest bardzo długa i zdaje się nie mieć końca.

Charakterystyczną cechą Kolumbii jest jej bogata i różnorodna gleba. Podział i rozdzielanie granic regionów odbywa się na podstawie cech geograficznego, a nie administracyjnych. Specyfika kolumbijskiej ziemi i znaczne wysokości nad poziomem morza pozwalają drzewom kawowym produkować plony dwa razy w roku, z 3 do 5 miesięczną przerwą.

Region Huila jest jednym z najciekawszych regionów przemysłu kawowego. Ponad 70 tysięcy rolników uprawia tam ponad 16 tysięcy hektarów ziemi na wysokości od 1300 do 2500 metrów nad poziomem morza. Górzysty teren jest niezwykle trudny i niebezpieczny w uprawie, ale wyniki są warte ryzyka. Jagody kawy dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym pobierają maksymalną ilość naturalnego cukru produkowanego przez drzewko.

Zapytaj o produkt

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
al. 1 Maja 52
95-070 Aleksandrów Łódzki, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 230 92 87
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.