Jak już pewnie zauważyliście w innych wpisach (np. Facebook), sercem naszej palarni jest pierwszy w Polsce piec szwajcarskiej firmy Bühler o wdzięcznej nazwie „Mistrz Prażenia”. Właściwie to RoastMaster™20 ale trzeba będzie mu nadać jakieś łatwiejsze „imię” bo oryginalne brzmi ciut patetycznie.
Nasze BlueDrop-owe przywiązanie do tradycji prażenia kawy nawiązuje do technologii naszego pieca. Jest to piec bębnowy, w którym ziarno prażone jest w obracającym się równomiernie cylindrze dzięki któremu każde ziarno jest równomiernie ogrzewane. Jednocześnie technika samego procesu jest nowoczesnym usprawnieniem tego typu pieców.
W RoastMasterze zastosowano technikę „heat transfer” czyli nadmuchu gorącego powietrza wprost do wnętrza bębna z kawą. Pierwotna technika stosowana do dziś w klasycznych piecach bębnowych polegała na podgrzewaniu spodu bębna za pomocą palników gazowych lub dawniej paleniskiem z drewna czy węgla. Nowa technika powoduje iż w cylindrze ziarna otrzymują podobny poziom energii jaka mogą wchłonąć. Izolowane ścianki bębna, modulowany tryb palnika, modulowana szybkość obrotu cylindra czy 10 stopniowy wentylator wyciągowy powoduje iż wewnątrz komory prażenia możemy osiągnąć bardzo równomierne warunki do prażenia dla każdego ziarna.
To pierwsza część wpisu przedstawiającego nasz piec. W następnych wpisach o tym, jak poszczególne elementy techniczne wpływają na jakość ziarna które wypalamy.