Próbowaliście już naszych kaw speciality, Wush-Wush czy kolumbijskiej Geisha? Jeżeli nie to zapraszamy na zakupy. Wszystkie te kawy pochodzą z plantacji La Suiza o której chciałem dziś wam opowiedzieć.

Hacjenda La Suiza znajduje się w okolicach miasteczka Alto La Paz, gminie Chinchina zaledwie 18 km od stolicy regionu Caldas. Obszar ten nazywany jest „kawowym sercem Kolumbii”. Tutaj poza licznymi „Fincas” znajduje się również siedziba CENICAFE – Kolumbijskie Narodowe Centrum Badawcze Kawy.
Właśnie w tym regionie, postanowił zakupić ziemie pod plantację pan Carlos Arturo Adolphs Garcia. Plantacja leży na wysokości 1500 m. n.p.m.. Na obszarze 11 hektarów uprawiane jest aż 32 000 drzewka kawowe. Według ostatnich danych: 14000 odmiany Geisha, 9000 Tabi, 5700 Wush Wusha, 2000 różowego Bourbona i 1500 Caturry.
Kawę zbiera się ręcznie zatrudniając wykwalifikowanych robotników podróżujących od plantacji do plantacji. Przechodzi proces tzw. pełnego mycia (full washed). Przez 30 godzin owoce kawowca fermentują w basenach wypełnionych wodą czyli tak zwaną metodą „mokrej fermentacji”. Następnie są przenoszone do suszenia.

I tu właśnie następuje ważny moment. Obecny właściciel plantacji, zmodernizował proces uprawy i wyłuskiwania ziarna. Aby zabezpieczyć stałość procesu pozyskiwania ziarna i nie być zależnym od kaprysów pogody, przygotował do suszenia ziarna specjalne pomieszczenie. Wygląda ono jak ogromna szklarnia w której rozstawione są specjalne stoły z siatka zwane „afrykańskimi Łózkami”. W pomieszczeniu panuje stała temperatura ok. 33°C. Jest ona stale regulowana tak aby ziarna suszone na stołach miały identyczne warunki. Dzięki takiemu suszeniu ziarna kawy uzyskują tę sama wilgotność i zyskują większą słodycz dzięki cukrom które przemieszczają się z trześni do ziarna. Dzięki temu parametry kawy zachowują stabilność a pakowane w worki grain-pro, utrzymują je przez cały okres transportu do palarni.

Zapraszamy do skosztowania naszych kaw ze szklarni z regionu górskiego łańcucha Centralnych Kordylierów w kolumbijskich Andach.

palarnia kawy Łódź kontakt

Kontakt

sklep z kawą - palarnia kawy - Blue Drop

Blue Drop Coffee Roasters

Jesteśmy palarnią kaw speciality, która ma na celu dostarczenie najlepszych ziaren kawowych dla wszystkich, którzy chcą poznać świat kawy, przekraczać granice i poszukują nowych smaków.

Heyday Group Sp. z o.o.
ul. Pogonowskiego 5/7
90-745 Łódź, Poland
NIP: 727 27 15 076

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
+48 606 202 429
+48 42 633 35 63
www.blue-drop.pl


Heyday Group Sp. z o. o. © Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wysyłka w 24 godz.

Każde zamówienie realizujemy w ciągu 24 godzin:

  • przesyłki kurierskie wysyłamy najpóźniej dnia* następnego,
  • zamówienia realizowane w siedzibie firmy są gotowe do odbioru maks. dzień* po złożeniu zamówienia.

*) Obowiązuje w dni robocze od poniedziałku do piątku.