Plantacja Bertha której właścicielką jest pani Evelia Imbachi położona jest w wiosce Primavera (1650 m.n.p.m.) w regionie Huila. Ten region to jeden z największych i najbardziej cenionych regionów kawowych w Kolumbii. Panujący tam wilgotny i ciepły klimat jest doskonały dla upraw kawy. Zwłaszcza dla takiej odmiany jak Caturra, która będąc naturalną hybrydą red Bourbona jest odmianą karłowatą lubiącą gęstsze nasady i dającą wyższe od Bourbona plony. Dzięki popularnej na takich małych farmach metodzie obróbki „Zaranda” i późniejszemu suszeniu na słońcu, kawa trafi do nas ze swoimi niepowtarzalnymi właściwościami.
Colombia – La Bertha - kawa ziarnista
opakowanie 340g lub 1kg
Kawa speciality (single origin) – niezwykle zrównoważona kawa o słodkim miodowym profilu z nutami czarnego winogrona i czerwonych jabłek. Doskonała kawa pod espresso jak i kawy „mleczne”. Podczas specjalnej oceny otrzymała od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. W skład tej punktacji wchodzi ocena zarówno zielonego jak i później wypalonego ziarna. Nasza kawa odnosi się właśnie do takich kaw i ma 85 punktów.
Dodatkowe infromacje...brak towaru
Kup teraz, a otrzymasz w poniedziałek
Zamówienia realizujemy w dni robocze.
Zakupy złożone do godz. 12:00 wysyłamy tego samego dnia.
Opcja mielenia
W naszym sklepie istnieje możliwość zamówienia kawy mielonej.
Prosimy w komentarzu/wiadomości do zamówienia podać informację pod jakie urządzenie mamy zmielić ziarno.
Informujemy jednocześnie, że nie mielimy kaw do ekspresów ciśnieniowych. Nie ma uniwersalnego mielenia dostosowanego do każdego ekspresu ciśnieniowego. Takie mielenie trzeba wykonać indywidualnie pod konkretne urządzenie biorąc pod uwagę zmienne parametry.
Informacje
Data palenia | Nasz system produkcji pozwala nam utrzymać na stanie zawsze świeżą kawę. Maksymalnie 2 tygodnie od daty palenia. |
Kraj | Kolumbia |
Region | Huila |
Skład | 100% Arabica |
Plantacja | Fica La Bertha |
Odmiana | Caturra |
Wysokość | 1650 m n.p.m. |
Obróbka |
|
Stopień wypalenia | średni |
Sensoryka | Czarne winogrona, Czerwony jabłka, Miód |
Sposób Zaparzania | KubekTygielekKawiarkaFrench PressEkspres automatycznyEkspres ciśnieniowy |
Profil Smakowy | Owocowo - Kwiatowy |